Spożywanie orzechów - przysługa dla organizmu

Orzechy są składnikami diety każdego z nas, jeden rodzaj spożywamy częściej, inne nieco rzadziej, jednak bez względu na wybór, każde z nich są źródłem wielu ważnych składników odżywczych. Znaczna większość jest bogata w nienasycone kwasy tłuszczowe, dzięki którym o wiele łatwiej zadbać o właściwy poziom cholesterolu, pracę serca i oczywiście mózgu. Mimo, iż wszystkie orzechy charakteryzują się wysoką kolorycznością, to biorąc pod uwagę indeks glikemiczny – zachowana jest pełna równowaga. Mimo wszystko dietetycy są zgodni co do tego, iż będąc na diecie, orzechy wskazane są nie częściej niż kilka razy w tygodniu. Przy maksymalnej dawce jednej garści, przy czym najlepiej jest dodać je na przykład do płatków śniadaniowych, jogurtu, czy sałatki.

Spożywanie orzechów - przysługa dla organizmu

Pistacje i orzeszki ziemne

Pistacje wyróżniają się wśród innych orzechów między innymi wartościami odżywczymi oraz ogólnymi właściwościami. Dzięki zawartości karotenoidów oraz luteiny, mają pozytywny wpływ na pracę oczu. Natomiast zawarty w nich potas wpływa na obniżenie ciśnienia tętniczego do właściwych wartości – trudno zatem odmówić pistacjom oddziaływania na zdrowie człowieka w wielu aspektach. Warto ponadto wiedzieć, iż zdaniem amerykańskich naukowców orzechy w postaci pistacji mogą znacznie zmniejszać ryzyko zachorowania na raka prostaty i płuc. Pistacje można kupić w każdym sklepie, są dostępne również online, na przykład pod linkiem: https://www.delikatesyzdrowo.pl/cat-pl-3-Orzechy.html, na stronie każdy klient znajdzie pełne zestawienie wartości odżywczych, w które bogate są orzechy pistacjowe i wszystkie pozostałe rodzaje. Mówiąc o orzechach, nie można pominąć tych najbardziej znanych, czyli fistaszków, które przodują pod względem zawartości białka i witaminy B3. Mimo tego, że orzeszki ziemne są również bogate w kwas foliowy, nie są wskazane dla kobiet w ciąży, gdyż mogą wywoływać reakcje alergiczne.

Pozostałe rodzaje orzechów

Poza wyżej wymienionymi orzechami, mamy do wyboru jeszcze kilka innych, być może nie wszystkim znanych, lecz warto nieco przybliżyć ich charakterystykę. Orzechy pekan być może nie są dobrze znane, lecz warto wdrożyć je do codziennej diety, mimo iż są nieco słodsze niż choćby orzechy włoskie. Są dość kaloryczne, ponieważ w 100 gramach mają aż 692 kcal, jednak są wyposażone w wiele kwasów nienasyconych. Kolejnych rodzajem są orzechy makadamia wywodzące się z Australii, mają charakterystyczny maślany smak i zdecydowanie wygrywają pod względem kaloryczności. Niemniej jednak mają orzechy makadamia mają właściwości, które obniżają ryzyko występowania choroby wieńcowej oraz zakrzepicy. Wniosek odnośnie orzechów w każdej postaci jest jeden, warto spożywać je regularnie, może niekoniecznie zawsze traktować jak przekąskę. Można dodawać je do niemal wszystkich potraw, ciast, lodów, jogurtów – w każdym połączeniu będą spełniały swoją rolę. W dzisiejszych czasach gwałtownie wzrosła liczba osób, które chorują na nowotwory, których powstawaniu przeciwdziałają między innymi orzechy w każdej postaci.