Jakie warzywa warto jeść na diecie odchudzającej?

Warzywa to samo zdrowie i z tego powodu warto po nie sięgać jak najczęściej. Nie powinno ich także zabraknąć w diecie osób odchudzających się. Warto jednak wiedzieć, że nie wszystkie popularne warzywa sprawdzą się w przypadku, kiedy liczymy na szybkie efekty odchudzania. Niektóre z nich nie są bowiem wskazane dla osób na diecie. Po jakie warzywa warto sięgać i jak przygotować schab z duszonymi warzywami – zdrowe i smaczne danie idealne dla osób dbających o linię?

Zdrowe i niskokaloryczne warzywa dla odchudzających się

Warzywa są niezbędnym elementem, który powinien znaleźć się w diecie wszystkich ludzi. Chętnie sięgają po nie w szczególności osoby odchudzające się, gdyż większość warzyw nawet spożywanych w dużych ilościach nie blokuje odchudzania oraz można je jeść właściwie bez większych ograniczeń. Warto jednak wiedzieć, że niektóre z nich mogą niestety sprzyjać tyciu. Do warzyw, których warto unikać będąc na diecie redukcyjnej należą przede wszystkim te o wysokim indeksie glikemicznym (IG) w tym smażone ziemniaki, kukurydza oraz warzywa strączkowe. Tych warzyw warto więc unikać lub ewentualnie sięgać po nie okazjonalnie.

Do najzdrowszych i najbardziej polecanych do regularnego spożywania dla osób odchudzających się należą natomiast pietruszka, pomidory, kapusta, kalafior, kalarepa, ogórek, papryka i wiele innych. Bez obaw możemy także sięgać po zdrowy i aromatyczny czosnek, cebulę, chrzan oraz świeże zioła takie, jak koper, pietruszka, bazylia, oregano oraz tymianek. Warto jednak zwrócić uwagę na formę przygotowania warzyw. Najzdrowsze będą te spożywane w postaci surowej lub gotowane, w tym na parze. Smażone z dodatkiem tłuszczu warzywa zawsze będą natomiast bardziej kaloryczne od swoich gotowanych odpowiedników. W czasie odchudzania warto także zrezygnować z sosów oraz gotowych zapraw. Do sałatek zamiast tradycyjnego oleju należy natomiast dodawać niewielką ilość zdrowej oliwy z oliwek.

Jakie warzywa warto jeść na diecie odchudzającej?

Jak przygotować schab z duszonymi warzywami na zdrowy i sycący obiad?

W diecie osób odchudzających się oprócz warzyw koniecznie powinny znaleźć się także produkty mięsne. Doskonałym wyborem jest lekki i delikatny w smaku schab, który dostarczy organizmowi niezbędnego do jego prawidłowego funkcjonowania białka. Schab jest zdrowym i pożywnym mięsem, które przygotowane bez ciężkiej i tłustej panierki zawiera zaledwie 130 kcal w 100 g. Z powodzeniem mogą więc po niego sięgnąć osoby odchudzające się oraz dbające o linię. Oto, jak szybko i sprawnie przygotować schab z duszonymi warzywami – zdrowe i pożywne danie idealne na obiad.

Do wykonania dania potrzebujemy następujących składników: 600 g schabu bez kości, 450 g ziemniaków, 1 papryki czerwonej, 1 papryki zielonej, 5 marchewek, 1 cebuli oraz dodatków: oleju, soli, pieprzu i tymianku. W pierwszej kolejności myjemy schab i kroimy warzywa. Mięso przyprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem i odkładamy je do lodówki na minimum 3 godziny. Po upływie tego czasu podsmażamy je na patelni z niewielkim dodatkiem oleju, zalewamy wodą i gotujemy przez pół godziny. Do mięsa dodajemy warzywa i gotujemy całość przez kolejny kwadrans. Gotowy schab duszony w warzywach należy serwować wraz z powstałym w czasie jego gotowania sosem warzywnym.