Frytki warzywne z piekarnika – zdrowa i smaczna alternatywa dla klasycznych frytek

Frytki to proste i bardzo lubiane danie zarówno przez osoby dorosłe, jak i dzieci. Smażone na głębokim tłuszczu klasyczne frytki ziemniaczane nie powinny być jednak serwowane zbyt często. Miłośniczy tego chrupiącego przysmaku mogą jednak wypróbować zdrowszą i nie mniej smaczną alternatywę – frytki warzywne przygotowywane w piekarniku. Dlaczego warto po nie sięgnąć, jakie warzywa wykorzystać i z czym podawać frytki warzywne?

Frytki warzywne – kolorowe i zdrowe danie

Frytki warzywne można przygotować z różnych warzyw. Doskonałą propozycją jest wykorzystanie do tego celu takich zdrowych i smacznych składników, jak marchewka, seler, buraki oraz bataty. Zwłaszcza te ostatnie, nazywane także słodkimi ziemniakami, pozwolą przekonać się do frytek warzywnych wszystkim miłośnikom tego klasycznego przysmaku przygotowywanego z tradycyjnych ziemniaków. Wszystkie wymienione powyżej warzywa są bogate w witaminy i substancje odżywcze, dzięki którym taka przekąska będzie zarówno zdrowa, jak i smaczna. Poszczególne warzywa możemy także dowolnie ze sobą mieszać i zestawiać, co pozwoli stworzyć efektownie wyglądające, kolorowe danie, którego atrakcyjny wygląd docenią zwłaszcza najmłodsi smakosze.

Frytki warzywne mogą być serwowane samodzielnie jako zdrowa i sycąca przekąska lub podawane w towarzystwie dowolnego mięsa. Miłośnicy bardziej wyrazistych smaków mogą pokusić się także o przygotowanie zdrowego sosu na bazie jogurtu i czosnku lub przecieru pomidorowego, który będzie zdrowszą alternatywą dla klasycznego ketchupu. Aby urozmaicić smak frytek warzywnych warto posypać je przed pieczeniem swoimi ulubionymi przyprawami i skropić odrobiną bogatej w kwasy omega oliwy z oliwek. Dla nadania daniu bardziej wyrazistego smaku warto wykorzystać np. świeżo zmielony pieprz, czosnek granulowany, tymianek, słodką paprykę oraz bazylię. Po upieczeniu frytki możemy posypać także odrobiną soli himalajskiej, która nada im smaku charakterystycznego dla klasycznych frytek.

Frytki warzywne z piekarnika – zdrowa i smaczna alternatywa dla klasycznych frytek

Jak szybko i bez wysiłku przygotować frytki warzywne z piekarnika?

Frytki warzywne to proste i szybkie w wykonaniu danie, które doskonale sprawdzi się zarówno na obiad, jak i zdrową, sycącą kolację. Najlepiej smakują podawane na ciepło w towarzystwie sosów. W celu przygotowania tego dania w pierwszej kolejności należy pokroić wybrane warzywa w cienkie słupki. Tak przygotowane frytki równomiernie układamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem, posypujemy wybranymi przyprawami i skrapiamy odrobiną oliwy z oliwek. Ustawiamy piekarnik na temperaturę ok. 180 stopni i włączamy funkcję termoobiegu, która zadba o równomierną dystrybucję ciepła we wnętrzu urządzenia.

Frytki pieczemy w piekarniku przez ok. 20 min. Gotowe danie poznamy po delikatnie zarumienionej skórce. Po wyjęciu z piekarnika dodajemy do frytek odrobinę soli i jeszcze gorące podajemy do stołu. Tak przygotowane frytki warzywne doskonale smakują zarówno serwowane samodzielnie, jak i jako zdrowa i sycąca przystawka do dań mięsnych. Aby uatrakcyjnić ich wygląd na talerzu można udekorować gotowe danie za pomocą świeżych listków bazylii i gałązek tymianku.