Czego można skosztować w krakowskich restauracjach?

Być może trudno w to uwierzyć, lecz w samym Krakowie funkcjonuje aż blisko 1500 punktów gastronomicznych. Każdy gość, który chce odpocząć i posilić się przed kolejnym dniem zwiedzania znajdzie coś dla siebie i swoich towarzyszy. Można skosztować potraw charakterystycznych dla różnych stron świata, ale również regionalnych.

Czego można skosztować w krakowskich restauracjach?

Popularne smakołyki krakowskie

Delektowanie się małopolską kuchnią to przyjemność w czystej postaci, pobyt w Krakowie nie powinien obejść się bez skosztowania tych najbardziej znanych i cenionych. Na pierwszym miejscu znajduje się oczywiście obwarzanek, czyli precel będący kawałkiem zrolowanego ciasta chlebowego. Jako dodatek sprawdzą się sól, mak, sezam oraz inne smaczne przyprawy wzbogacające smak przekąski. Obwarzanki można kupić na każdej ulicy, w tym również na przystanku autobusowym, dworcach PKP i PKS oraz w tak zwanych food truckach. Znakiem rozpoznawczym prawdziwego obwarzanka jest chrupiąca skórka na zewnątrz i puszysty środek. Kolejnym przysmakiem jest kiełbasa krakowska, powstaje z chudego mięsa wieprzowego, jako przypraw używa się soli, pieprzu, kolendry, czosnku i ziela angielskiego. Zdecydowanie najlepiej smakuje ze świeżo upieczonym chlebem posmarowanym masłem. Tak naprawdę produkt można kupić w każdym sklepie spożywczym i mięsnym – charakterystyczny smak trudno porównać z innego rodzaju wędlinami. W zakresie jedzenia sprzedawanego w przyulicznych budkach warto kupić maczankę krakowską, która jest potrawą znaną i lubianą od czasów średniowiecza. Chrupiące pieczywo jest wypełnione po brzegi – w skład nadzienia wchodzi aromatycznie przygotowane mięso, warzywa, a całość polewana jest sosem cebulowym – równie wyrazistym w smaku. Wiele restauracji serwuje tę lokalną pyszność. Krakowskie restauracje oferują często kaczkę po krakowsku, potrawa ta urzeka swoją niepowtarzalnością i jednocześnie wyjątkową prostotą przygotowania.

Co dobrego można zjeść w Krakowie?

Zapewne wiele osób jest zwolennikami zapiekanek, które są nazywane nierzadko „kuzynkami” pizzy. Cały sekret tkwi w świeżości bagietki, podgrzewa się ją w piekarniku, dzięki czemu wierzch jest chrupki. Do środka wkłada się pieczarki, ciągnący się ser, oba składniki polewa się dość dużą ilością ketchupu. Taka wersja jest najbardziej podstawowa, tak naprawdę liczba dodatków jest uzależniona od preferencji danej osoby, może znaleźć się wśród nich również szynka, szczypiorek, czy podsmażona cebulka. Największy wybór tych specjałów znajduje się na Placu Nowym, dlatego warto tam skierować swoje kroki. Zasadniczo krakowskie restauracje starają się znaleźć złoty środek, w menu można znaleźć zarówno tradycyjne przysmaki, jak i nieco bardziej wyszukane dania, nieco bardziej wykwintne. Z całą pewnością wszystkie kubki smakowe zostaną poruszone, być może w niektórych przypadkach poznają smak rewolucji. Takie doznania mogą pojawić się po skosztowaniu kiełbasek ze słynnej Niebieskiej Nyski, dla której stałym miejscem parkingowym jest Hala Targowa. Codziennie, poza niedzielą, w godzinach 22:00 – 3:00 można skosztować tej wyjątkowej potrawy.