Błonnik w diecie - dlaczego warto go spożywać?

Błonnik to zdecydowanie jedna z ważniejszych substancji, która wspomaga nasz organizm w codziennym funkcjonowaniu. Pełni on także ważną rolę w organizmie i jest jednym z podstawowych elementów zdrowego odżywiania się. Wiele osób jednak o tym zapomniani nie uwzględnia go w odpowiedniej ilości w swojej diecie. Poniżej podpowiadamy, dlaczego warto dbać o przyjmowanie odpowiedniej ilości błonnika i gdzie znajdziemy go w największych ilościach.
Dlaczego warto przyjmować odpowiednie dawki błonnika?
Pierwszym powodem, dla którego warto spożywać produkty z błonnikiem, jest uczucie sytości. Po zjedzeniu takich produktów, nie jesteśmy głodni, nie podjadamy i znacznie łatwiej jest nam utrzymać odpowiedni plan żywieniowy. Oprócz praktycznej korzyści błonnik zapobiega wchłanianiu się cholesterolu. Przyjmując go, nasz organizm nie wchłania tak dużo cholesterolu z produktów, które mają jego dużą zawartość. Dzięki temu pomoże on nam w niewidoczny sposób utrzymywać jego odpowiedni poziom. Błonnik to też zapobieganie chorobom układu krążenia, co jest ważnym plusem.
Sam błonnik dostępny jest w różnych produktach, których zakup czy przygotowanie nie sprawi nam żadnych trudności. Wszystkie te plusy zaowocują tym, że będziemy czuli się lepiej na co dzień, a nasz organizm będzie w lepszej formie. Błonnik powinni też docenić cukrzycy, gdyż wspomaga on obniżanie poziomu glukozy we krwi i dzięki niemu w naturalny sposób możemy walczyć z tą chorobą.
Gdzie znajdziemy błonnik?
Błonnik występuje w niektórych produktach w dużej ilości. Produkty takie bogate w błonnik warto “przemycać” do naszej codziennej diety i uwzględniać je w naszym jadłospisie. Najwięcej błonnika spotkać zatem możemy w naturalnych płatkach żytnich, żytnim chlebie pełnoziarnistym, nasionach słonecznika, porzeczkach, malinach, pestkach dyni czy suszonych morelach i śliwkach. Dzienne zapotrzebowanie na błonnik to ok. 30- 40 g. Warto zatem sprawdzić dziennie przyjmowane produkty i obliczyć czy dostarczamy go odpowiednio dużo w naszej aktualnej diecie oraz ew. uzupełnić niedobory.
Porada: Jeśli do tej pory nie stosowaliśmy błonnika w naszej diecie w sporej ilości, warto wprowadzać go do diety stopniowo w ciągu kilku tygodni. Nagły wzrost przyjmowania błonnika może powodować problemy np. rozstrojenie się układu pokarmowego.