Zdrowie
Czas na kulinarną podróż, czyli pieczywo chrupkie w wielu odsłonach

Pieczywo chrupkie to świetny zamiennik zwykłego pieczywa, który zawsze warto mieć w kuchennej szafce. Przydaje się, gdy nie mamy czasu wyjść do piekarni lub po prostu mamy zabiegany dzień. Jest zawsze świeże, smaczne i niesamowicie chrupiące. Z czym je jeść? Łapcie garść inspiracji z różnych zakątków świata! Gotowi na kulinarną podróż? No to lecimy!
Jakie pieczywo chrupkie będzie najlepsze?
Rynek oferuje szeroki asortyment. Na sklepowych półkach znajdziemy: pieczywo chrupkie, wafle ryżowe, wafle kukurydziane. Które wybrać? Przede wszystkim to wysokogatunkowe, zrobione na bazie naturalnego zakwasu za pomocą konwencjonalnych metod wypieku. Kupując je, koniecznie zwróćcie uwagę na skład. Dobrej jakości mąki o wysokiej popiołowości i bogactwo ziaren to ogromne atuty.
POMYSŁY NA KANAPKI Z PIECZYWEM CHRUPKIM
Włoskie panini w odchudzonej wersji
- Kanapka Caprese. Na pieczywie chrupkim ułóż plastry dobrej mozzarelli oraz dojrzewających w pełnym słońcu, słodkich pomidorów. Dodaj listki świeżej bazylii i skrop kanapkę odrobiną oliwy z oliwek. Prosto i smacznie.
- Coś dla fanów wędlin, czyli kanapka z włoską, dojrzewającą szynką cotto. Na pieczywie ułóżcie rukolę, szynkę cotto oraz suszone pomidory, posypcie wszystko parmezanem i polejcie oliwą. Niebo w gębie.
Kanapka rodem ze Stanów Zjednoczonych
- Peanut Butter and Jelly, czyli coś, co zdecydowanie kojarzy nam się z amerykańskimi serialami. W naszej wersji chleb tostowy zastąpimy pieczywem chrupkim. A na masło orzechowe położymy domową konfiturę ze słodkich mirabelek. Musicie skosztować tego połączenia.
- BLT Sandwich, czyli: Bacon, Lettuce, Tomato. Popularna amerykańska kanapka będąca połączeniem pomidora, sałaty i chrupiącego bekonu. Masło zastępuje się w niej majonezem i to właśnie nim posmarujcie swoje chlebki Chrupak 3 Ziarna. Dla dodania tej potrawie lekkości możecie skropić kanapkę sokiem ze świeżej cytryny.
Grecja na talerzu
- Pieczywo chrupkie posmarujcie grubą warstwą dobrego sera feta, a następnie ułóżcie na nim plastry grillowanego bakłażana. Fani musaki, czyli bałkańskiego przysmaku zrozumieją, że musiał się tu znaleźć. Następnie ułóżcie pomidorki koktajlowe oraz oliwki – preferujemy czarne. Na koniec wszystko należy polać sosem balsamicznym. Obłędnie proste i niesamowicie pyszne.
- W oryginalnej wersji – dodatek do mięsa lub pity. My wykorzystamy tzatziki jako pastę do przygotowania zdrowych kanapek. Wystarczy zetrzeć wydrążony wcześniej ogórek na tarce, dodać jogurt grecki, oliwę z oliwek, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól oraz pieprz. Tzatziki powinno wyjść gęste, tak by nie spływało z naszego pieczywa chrupkiego. Na wierzch kanapki kładziemy pokrojone oliwki i skrapiamy danie ostrą oliwą. W tym przypadku, mniej znaczy lepiej. To słynne greckie danie nie potrzebuje dodatków, jego smak jest wystarczająco obłędny.
Angielskie śniadanie – nie może go zabraknąć
- Chyba nie ma na świecie osoby, która nie kojarzy angielskiego śniadania z fasolką w pomidorach, jajkiem i bekonem. Mamy dla Was kanapkową wersję tego brytyjskiego przysmaku. Pieczywo chrupkie o smaku Ser & Pomidor, które znajdziecie w ofercie Piekarni Galicyjskiej, posmarujcie pastą z fasoli. Jej przygotowanie jest banalnie proste. Wystarczy, że zblendujecie na gładką masę fasolę czerwoną, suszone pomidory oraz cebulę. Na wierzch kanapki połóżcie chips z boczku oraz jajko w koszulce. Na pewno będziecie zajadać się tym co najmniej raz w tygodniu!