Co jeść żeby spać spokojnie?

Wiele osób, które pragną zrzucić parę kilogramów decyduje się na rezygnacje z kolacji. Niestety nie zawsze daje to zamierzone efekty. Organizm powinien normalnie funkcjonować i przyjmować konkretne dawki składników odżywczych, aby jego metabolizm prawidłowo funkcjonował. Warto także zwrócić uwagę na fakt, że zbyt duży odstęp czasowy między ostatnim posiłkiem a snem powoduje ssanie w żołądku, może nastąpić nośne podjadanie, a także zbyt intensywne i niezdrowe posiłki wyciągu dnia. Kolacja nie może być traktowana jako największe zło, wystarczy tylko odpowiednio ją przygotować.
Zasady zdrowych kolacji
W celu odczarowania opinii o negatywnych skutkach kolacji, warto zastosować kilka ważnych zasad podczas ich tworzenia i konsumowania. Przede wszystkim, wybrać odpowiedni czas na ostatni posiłek dnia. Nie może być to zbyt pozna godzina, ale też zbyt wczesna. Wystarczy zjeść na 2-3 godziny przed snem, aby nie czuć głodu ani przejedzenia. Zbyt późne posiłki mogą mieć negatywny wpływ na jakość snu, a także stan zdrowia i regenerację. Kolejną ważną regułą jest zjadanie odpowiednich porcji. Zbyt duża dawka kalorii może spowodować odkładanie się tłuszczu, który nie będzie w stanie zostać przetworzony przez organizm. Najlepiej odpuścić również jedzenie ciężkostrawnych, smażonych i wysokotłuszczowych dań, które mogą mieć wpływ na koszmary senne i inne nocne dolegliwości.
Co jeść na kolacje?
Pozostaje pytanie, co w takim razie jeść, aby nie obciążać organizmu i móc spokojnie spać i budzić się wypoczętym. Doskonałym rozwiązaniem jest sięgniecie po ciepłe kolacje. Mowa o gotowaniu, parowaniu, pieczeniu w piekarniku czy z na niewielkim tłuszczu. Takie danie zmniejsza wysiłek organizmu na jego trawienie. Oznacza to, że organizm musi wykonać mniej pracy i może spokojnie poświecić się wypoczynkowi. Na ostatni posiłek powinno się wybierać dania zbilansowane, które zawierają zdrowe tłuszcze, witaminy, a także białko i węglowodany złożone. Niech na kolacyjnym stole rządzą kasze, warzywa strączkowe, nasiona, orzechy i ryże. Takie dania będą niskokaloryczne, sycące, ale nie obciążające.