Wpływ cukru na zdrowie człowieka

Synonimem często używanym do białego cukru jest „biała śmierć”. Nic dziwnego, gdyż w większości dzisiejszych produktów spożywczych jest on spotykany w składzie. Można go zauważyć nie tylko w jogurtach, ale także ketchupie, płatkach śniadaniowych, sokach, chlebie czy nawet gotowych zupach. Dane pokazują, ze dzienne spożycie przetworzonej żywności, której głównym składnikiem jest cukier rośnie w zatrważającym tempie. Trzeba zdać sobie sprawę, że cukier to nie tylko to, co dodajemy do kawy czy herbaty. To także niezliczona produktów, w których cukier został dodany, często kryjący się pod nazwą cukru brązowego, syropu klonowego, kukurydzianego, fruktozowego, melasy cukrowej, dekstrozy krystaliczne, a także miodu.

Cukier a otyłość

Regularne spożywanie napojów, w których głównym składnikiem jest cukier wpływa na wzrost liczby kalorii w naszej diecie. Zbyt duża ilość kalorii skutkuje zwiększeniem masy ciała, która może doprowadzić do otyłości oraz licznych chorób jakie mogą z niej wynikać. Badania jasno wskazują, że spożywanie napojów słodzonych znacznie zwiększa prawdopodobieństwo pojawienia się otyłości czy otyłości brzusznej.

Wpływ cukru na zdrowie człowieka

Cukier a cukrzyca i choroby metaboliczne

Badania dowodzą, że nadmierne spożycie napojów słodzonych i dostarczanie niewielkich ilości warzyw oraz owoców zwiększa prawdopodobieństwo wystąpienia zespołu metabolicznego. Zespół ten charakteryzuje się otyłością brzuszną, nieprawidłowym ciśnieniem tętniczym oraz zaburzeniami gospodarki lipidowej i węglowodanowej. Podobnie jest z prawdopodobieństwem wystąpienia cukrzycy. Spożywanie napojów słodzonych zwiększa szanse o 26% na wystąpienie tej choroby.

Cukier versus próchnica

Wszystkie pokarmy, które posiadają cukier także i napoje obniżają znacznie pH w jamie ustnej. Bakterie metabolizują cukry do kwasów, które odpowiedzialne są za zmniejszanie pH do bardzo niskich wartości równych blisko pH=5.  Równowaga kwasowo-zasadowa utrzymuje się w granicach od 5,7 do 6,2. Wyjście poza nie wpływa na namnażanie się bakterii i rozwój próchnicy. Największym prowokatorem powstawania próchnicy jest sacharoza. Na jej powstanie nie tylko wpływa rodzaj produktów, ale także ich ilość, konsystencja oraz pora spożywania.