Dlaczego warto jeść sushi?

Od dawna to właśnie japońska kuchnia plasuje się w rankingu najzdrowszych kuchni na świecie. Jest to uwarunkowane jej niską kalorycznością, bogactwem substancji odżywczych i witamin. Ponadto jest lekkostrawna i cechuje się wyjątkowym smakiem, który zyskał już rzesze miłośników. Sztampowym daniem w Japonii jest znane na całym globie sushi.

Popularność sushi

Sushi to wyjątkowa kompozycja ryżu, surowych ryb oraz warzyw, które podaje się razem z liścmi wodorostów. Ponadto smak sushi jest niepowtarzalny i trudny do zastąpienia. Mieszkańcy Japonii bardzo dużą wagę przywiązują do tego, żeby w sushi nie było zbyt dużo przypraw, soli oraz pieprzu. Sprawia to, że wiele ludzi z całego świata uwielbia ten smak i chętnie sięga po to danie.

Sushi a zdrowie człowieka

Jak już wspomniano dania japońskie są zaliczane do najzdrowszych na świecie. Oznacza to, że sushi i także takie jest. Jest ono bogate w wiele substancji odżywczych. Jego podstawą jest ryż, który jest źródłem złożonych węglowodanów, wysokiej zawartości białka przy niskiej zawartości tłuszczu, witamin z grupy B oraz licznych składników mineralnych. W sushi znajduje się również ryba, która dostarcza białka, soli mineralnych, węglowodanów i niską zawartość tłuszczu. Sushi jest bogactwem witamin z grupy B, A, C, D i E.

Dlaczego warto jeść sushi?

Sushi w diecie człowieka

Sushi jest częstym składnikiem wielu diet, wynika to z wysokiej zawartości składników odżywczych oraz niskiej ilości kalorii. Warto dbać o to, by danie to było przygotowane w najwyższych standardach bezpieczeństwa i było zrobione z jak najświeższych produktów. Sushi składa się z ryżu, ryb i wodorostów. Każde z tych składników nie jest kaloryczne. Kaloryczność mogą podnosić jedynie dodatki do sushi takie jak sery, awokado, warzywa czy owoce. Jest to danie, które mogą spożywać osoby będące na diecie bezglutenowej. Ryż jest wolny od glutenu. Jedynie szczątkowe ilości znajdować się mogą w sosie sojowym. Jednak samodzielnie można przygotować sushi całkowicie bezglutenowe. Warto dodać, że sushi zaliczane jest do grupy pokarmów fit, gdyż jest nisko kaloryczne, bogate w substancje odżywcze i kwasy omega-3. Co istotne jeszcze, jest to lekkostrawne danie, gdyż jest pełne łatwo przyswajalnych składników. Stąd bardzo często spotykać go można w wielu dietach.

Sushi posiada ryż, który jest zaprawiony w specjalnym rodzaju octu. Ocet ryżowy cechuje się silnym działaniem antybakteryjnym i zmniejsza ciśnienie krwi. W Japońskim przysmaku spotkać można także imbir, który zwiększa koncentrację, działa przeciwobrzękowo, łagodzi bóle głowy i miesiączkowe. W sushi znajduje się wspomniany sos sojowy. Zawiera on dużą ilość żelaza i białka, co wspiera trawienie. Sushi to także wodorosty nori, które wzmacniają metabolizm i są cennym źródłem witamin i minerałów. Kolejnym elementem jest chrzan wasabi, który posiada witaminę C. Chrzan ma działania przeciwbakteryjne. Ostatnim składnikiem jest zielona herbata, która w składzie posiada garbniki taniny. Składnik ten uspokaja i relaksuje organizm. Posiada również polifenole, które mają mocne właściwości antyoksydacyjne, chroniące organizm przed szkodliwymi rodnikami.

Artykuł powstał przy współpracy z https://www.oto-sushi.pl.