Sposób na schab, czyli jak przygotować zdrowy obiad dla całej rodziny?

Schab jest jednym z najpopularniejszych rodzajów mięsa, który regularnie gości na polskich stołach. Oprócz tradycyjnych kotletów schabowych, ze schabu możemy przygotować także wiele innych, nieco bardziej oryginalnych dań, które świetnie sprawdzą się na rodzinny obiad. Jednym z nich jest schab duszony w warzywach – zdrowe i pożywne danie, które bardzo łatwo wykonać.
Dlaczego warto regularnie jeść wieprzowinę?
Wieprzowina przez wiele osób uznawana jest za ciężkostrawną i zdecydowanie mniej zdrową od drobiu. Do wieprzowiny zalicza się wiele rodzajów mięsa, w tym żeberka, boczek, golonka, a także schab, szynka oraz polędwiczki. Rodzaj użytej części mięsa ma znaczenie dla właściwości całego dania oraz jego kaloryczności. Osoby na diecie z pewnością powinny unikać najtłustszych rodzajów wieprzowiny, w tym boczku, żeberek oraz golonki. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby regularnie sięgały po schab, który jest znacznie zdrowszy i mniej kaloryczny – w jego 100 g znajdziemy bowiem ok. 152 kcal.
Schab jest mięsem o stosunkowo niskiej zawartości tłuszczu, która oscyluje w granicach 5-10%. Niewielkie ilości zdrowego tłuszczu są bardzo pożądane w diecie każdego człowieka, wieprzowina z kolei zawiera głównie kwasy jednonasycone, czyli tzw. dobre tłuszcze, które pozytywnie wpływają na nasz organizm i nie przyczyniają się do tycia. Mięso wieprzowe, w tym popularny schab, jest ponadto cennym źródłem naturalnego żelaza, które pełni bardzo istotną rolę w diecie aktywnych ludzi. Oprócz żelaza, w schabie znajdziemy także spore ilości pełnowartościowego białka oraz witaminy z grupy B, witaminę A, D oraz PP. Argumentem przemawiającym za zakupem schabu jest także jego cena, która w naszym kraju nie jest zbyt wygórowana.
Schab duszony w warzywach – przepis na smaczne i zdrowe danie obiadowe
Ze schabu możemy wykonać wiele różnych dań. Jednym z nich jest schab duszony w warzywach, który doskonale sprawdzi się jako zdrowy i pożywny obiad zarówno dla dorosłych, jak i dzieci. Do przygotowania tej potrawy będziemy potrzebowali następujących składników: ok. 600 g schabu bez kości, 450 g ziemniaków, po 1 szt. papryki czerwonej i zielonej, 5 marchewek, 1 cebuli, 2 łyżek oleju i masła, gotowego sosu czosnkowo-cebulowego oraz przypraw: soli, pieprzu i tymianku.
Przygotowanie schabu duszonego w warzywach jest bardzo proste. W pierwszej kolejności myjemy schab i osuszamy go papierowym ręcznikiem. Dokładnie smarujemy mięso sosem czosnkowo-cebulowym i posypujemy przyprawami. Przykrywamy schab folią spożywczą i odkładamy go na co najmniej 3 godziny do lodówki. W międzyczasie kroimy warzywa – paprykę w paski, ziemniaki w ćwiartki, a marchewkę w talarki.
Kiedy schab się zamarynuje, lekko podsmażamy go na patelni i przekładamy do garnka. Zalewamy mięso 300 ml wody i godujemy przez pół godziny. Następnie dodajemy ziemniaki, cebulę i marchew i dusimy przez kolejny kwadrans. Na sam koniec dokładamy paprykę i kontynuujemy gotowanie aż wszystkie warzywa staną się miękkie. Przed wyjęciem z garnka doprawiamy całość odrobiną masła, a gotowy schab duszony w warzywach serwujemy z pozostałym po gotowaniu sosem warzywnym.
